Etkin Anne-Baba Eğitimi | Psikoloji ve Danışmanlık

Etkin Anne-Baba Eğitimi

Etkin-Anne-Baba-Egitimi2

İletişim süreci, mesaj alınıp mesaj verilen iki parçalı bir sistemden oluşur. Biz, gereksinimlerimizi, duygularımızı dilin yapı ve kurallarına uygun bir şekilde karşı tarafa söyleriz. O da, aynı şekilde, benzer unsurları kullanarak iletişimi sürdürebilir. Bu süreç,  kendinin olduğu kadar karşı tarafın da içinde yaşadığı duygu ve kişilik özelliklerine bağlı olarak gelişir.

Doğduğumuz andan bu yana, algılarımız, duygularımız, deneyimlerimiz, bilgilerimiz, bizim davranış ve ilişkilerimizi etkiler. Bunlar da inançlarımızı, hayata bakışımızı ve çevremizi yorumlayışımızı belirler. Bütün bunların birlikteliği de kişilik özelliklerimizi oluşturur. Değerlerimizin belirlediği intibalarımız, iç konuşmalarımız ve kişilik özelliklerimizle yaşama katılırız. Etkili anne baba eğitimi ebeveynlere iletişim teknikleri öğreterek derin şevkat duygusu yaşatacak, çocuklarla daha başarılı bir iletişim dili öğretecek, çocuklar dinlemeye başlayacak, sorumluluk sahibi olacak ve çocuğunuzla ilişkide daha rasyonel bir ilişki kuracaksınız.

ANNE-BABALARA ÖNERİLER

Anne-baba olarak çocuklarınızın yanında eşinize, arkadaşlarınıza ve özellikle çocuklarınıza karşı saldırgan davranışlar göstermeyiniz.

Çocuğunuza topluma uymayan, saldırganca yapılan davranışların zararlarını ve topluma uyan davranışların yararlarını örneklerle anlatınız.

Saldırgan davranışlar karşısında duyarlı olunuz, hoşgörülü olmayınız. Özellikle saldırgan olduğu zaman çocuğunuzun isteğini yerine getirmeyiniz. Davranışının istenmeyen davranış olduğunu farkettiriniz.

Saldırgan davranışları dayakla cezalandırmayınız. Aksi halde çocuğunuzun düşmanlık duygularını geliştirmiş olursunuz. Dayak yiyen çocuk ya içe kapanır ya da saldırganlığı öğrenir

Çocuklar öfkeli ve gerginken onlarla tartışmayınız. Çocuk sakinleşip, hazır hale geldikten sonra davranışının mantıksızlığını ve düşünülmeden yapıldığını anlatınız.

Çocuklarınıza her yaşta beden, ruh ve zihin olgunluğu ile uyuşan çeşitli sorumluluklar vererek saldırganlığını olumlu durumlara yöneltiniz.

Saldırgan çocuklar mümkün olduğu kadar grup etkinliklerine teşvik edilmelidirler. Sorumluluk sonucu elde edeceği başarı onun üstünlük elde etme, hakim olma, herkese varlığını hissettirme duygularını doyurur.

Çocuklarınızın akla uygun gereksinimlerini ve isteklerini, olanaklar ölçüsünde yerine getirmeye çalışın, gereksiz engeller koymayınız. Çocukların haklarına saygılı olduğunuzu her fırsatta gösteriniz.


YUKARI